Ta russisk. Russisk.no med etMETODIUS da.

bloggen

Kurs for Russland 2015, til Krasnåjarsk

2015-04-08 16:58

Fortsatt mulig å bli med. Ta kontakt på 22 60 77 47 eller epost! Veiledende pris per 10. april kr 11549-

Krasnåjarsk – årets reisemål

I år fyller vår skole 20 år. En av tradisjonene vi har opparbeidet er å arrangere en språkreise til Russland om sommeren. Og hva er vel en bedre feiring av vårt 20-årsjubileum fortsette med tradisjonene våre – samtidig som vi bryter nytt land?

Så i år går sommerspråkreisen til byen Krasnåjarsk, det vil si til Sibir. Det er første gang vi drar til Sibir.

Trafikkaos om natta i Krasnåjarsk, med Jenisej-elva i bakgrunnen. (Bildet er hentet fra Feeleks blogg)

Beliggenhet

I Krasnåjarsk møtes Vest-Sibir og Øst-Sibir. Grensen går midt i byen. Byen ligger på begge breddene av elven Jenisej, den mest vannrike elven av de tre mektigste sibirske elvene. Jenisej har mange sideelver, mange små og større innsjøer ligger rundt den. Også verdens dypeste innsjø, Bajkalsjøen, har opphav i Jenisej-bassenget. På 1960-tallet bygget man Krasnåjarsk kaftverk. I våre dager regnes kraftverktet for å være det nest største i verden. I forbindelse med byggingen av kraftverket ble det bygd en hel by hvor de som jobbet med verket bodde. Byen eksisterer den dag idag og heter Divnågårsk (Underby). Sør for Krasnåjarsk ligger vakre Sajan-fjellene.

Tjekhåv og Nansen om Krasnåjarsk

Iflg Tjekhåv var Krasnåjarsk den vakreste av alle sibirske byer som han besøkte (og han besøkte alle), på veien til Sakhalin. I 1913 tilbrakte Fridtjof Nansen tre dager i Krasnåjarsk da han kom dit fra Karahavet med russisk båt nedover Jenisej-elven. Han bodde i byens beste hus, som tilhørte en kjøpmannsenke – så stor respekt ytte Krasnåjarsk-folk ham. Nansen holdt en forelesning i geografiske selskapet i byen hvor han påpekte at byen hadde en stor framtid.

Befolkning, næring og kultur

I Krasnåjarsk bor over 1 million mennesker. Byen er viktig i russisk næringsliv og forskning. Byen har mange høyskoler, forskningsinstitusjoner og store og mektige bedrifter som skaper mange arbeidsplasser. Her er det både opera og ballettteater, mange dramateatre, musikkteatre, sirkus, rockeband, dansegrupper etc. Mange talenter kommer fra denne byen. F.eks. den populære operasangeren Dmitrij Hvåråståvskij (f. 1962). Og kunstmaleren Vasilij Sorikåv (1848-1916) – maleriene hans så vi i Tretjakåv-galleriet – han ble født i Krasnåjarsk og vokste opp der og kom stadig tilbake til sin by.

Naturopplevelser

Byen tilbyr òg mange naturopplevelser. For det første er det den fantastiske elven, Jenisej. To steder omtales av alle som har besøkt byen: Krasnåjarsk Stålper og Båbråvyj Låg. Det første stedet er et enormt område med klipper en kan klatre opp på og få fantastisk utsikt over Jenisej-elven og den mektige sibirske naturen. Det andre stedet er et slalåmbakkeområde med taubane. Om sommeren fungerer det som naturpark, og taubanen brukes for at folk skal nyte utsikten.

Hva vi skal gjøre i byen

Vi skal bo 5 netter i byen på et hotell. Som vanlig på våre turer, blir det russisk undervisning hver morgen etter frokost i to grupper: en for lavere nivå og en for høyere nivå, en time i hver gruppe.
Deretter skal vi besøke de stedene vi velger å se, blant annet er det planen å se disse stedene:

  • Paraskeva Piatnitsa-kapellet, som markerer byens startpunkt
  • Den kommunale broen over Jenisej
  • Godset til malerkunstneren Sorikåv
  • Divnågårsk by
  • Krasnåjarsk-Stålper (klipper i naturpark)
  • Båbråvyj Låg (bever-stedet)

Nøyaktig program for hver dag kommer næremere reisen og blir sendt til alle deltakere.

Ellers skal vi kose oss, smake på lokale matretter, gå i butikker og nyte den sibirske byen Krasnåjarsk.

LHS

---

Commenting is closed for this article.